NIE-nummer Spanje

Een NIE-nummer aanvragen is noodzakelijk als je financiële belangen in Spanje hebt. Een Numero de Identificacion de Extranjeros kan vergeleken worden met het burgerservicenummer zoals we dat in Nederland hebben (voorheen sofi-nummer). Zowel residenten als niet-residenten moeten dit nummer hebben. Deze kun je op verschillende manieren aanvragen.

NIE | Zelf aanvragen

Het zelf aanvragen van een NIE is mogelijk. Dit kan bij een politiebureau met een afdeling voor buitenlanders. In de Provincie Alicante kan dit bijvoorbeeld bij de Policia Nacional in Benidorm, ook het gemeentehuis in Teulada (de gemeente waar Moraira onder valt) heeft een service voor het aanvragen van een NIE-nummer. U dient de volgende documenten mee te nemen (per aanvrager):

  • Paspoort
  • 2 pasfoto’s
  • Ingevuld aanvraagformulier 
  • Kopieën van paspoort en het aanvraagformulier

Bij uw eerste bezoek krijgt u een formulier waarmee u bij de dichtsbijzijnde bankvestiging de betaling voor de administratieve handeling kunt doen (€15,60 in 2014). Met het afgestempelde formulier komt u na betaling weer terug naar het politiebureau waarna de aanvraag in behandeling genomen zal worden.

Het hele traject kan nogal lang duren. Aanbevolen wordt om vroeg te komen en een flinke dosis geduld mee te nemen. Na een week (maar de termijn verschilt per plaats) kunt u uw officiële documenten persoonlijk weer ophalen bij het politiebureau.

NIE | Door een advocaat/gestor/gemachtigde

Er zijn verschillende partijen die de Numero de Identificacion de Extranjeros voor u kunnen aanvragen. Wanneer u een huis koopt in Spanje, is het gemakkelijk om dit door uw advocaat of gestor te laten doen. 

NIE | In Nederland of België

Het is ook mogelijk om een het nummer vanuit Nederland of België aan te vragen. Dit verloopt via het Consulaat. Dit duurt ongeveer 2 a 3 weken (soms ook sneller).

Interessante links

Meer lezen over het koopproces in Spanje? Lees ons artikel “Huis Kopen Costa Blanca

Sluit Menu