Moderne-villa-met-super-zeezicht-te-koop-in-Calpe

Waarom een aankoop makelaar? Een kijkje in de keuken.

In Nederland betaalt de koper voor de diensten van een aankoop makelaar. In Spanje is deze dienst gratis! Hoe kan dat? En ben je dan ook beter af met een aankoop makelaar?
Gratis betekent niet dat de aankoop makelaar in Spanje niet betaald krijgt, dat is wel degelijk zo natuurlijk. Maar het maakt voor de koopprijs van een woning niet uit of er naast de makelaar van de verkoper ook nog een makelaar betrokken is die de koper bijstaat. Het betekent wel dat de verkopende makelaar zijn courtage moet delen met de aankopende makelaar. Maar die zal dat graag doen want aangezien één huis vaak bij meerdere makelaars te koop staat, had het ook zo kunnen zijn dat niet hij maar een concurrent bij de verkoop betrokken zou zijn geweest.
De courtage die de verkoper moet betalen, wordt voorafgaand aan de inverkoopname overeengekomen met de verkoopmakelaar. Die staat dus al vast. De aanwezigheid van een aankoop makelaar heeft geen invloed meer op de hoogte daarvan.

Maar dan nog, wat heeft u aan een aankoop makelaar?

Het antwoord daarop is dat, mits u een goede makelaar heeft gevonden, u dat heel veel gemak, geruststelling en een betere deal zal opleveren. U heeft dan iemand voor u aan het werk die de omgeving kent,  een lokaal netwerk heeft, de markt kent en dus ook de woningprijzen op waarde kan schatten, weet welke juridische procedures doorlopen moeten worden. De aankoop makelaar zoekt voor u in het totale aanbod, dus niet alleen in de eigen portefeuille. En, wellicht het belangrijkste, enkel uw belang dient en niet die van de verkoper.

Vraagt een aankoop makelaar dan helemaal niets van mij?

Commitment. Dat is wat een aankoop makelaar nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Zonder commitment van degene die een woning zoekt heeft een aankoop makelaar geen mandaat. Als u informatie wilt over een woning die u ergens anders te koop heeft zien staan, laat het uw aankoop makelaar opvragen! Als u contact heeft met meerdere makelaars tegelijk dan kan dat het werk, dat een aankoop makelaar voor u doet, juist belemmeren. Het is dus heel belangrijk om duidelijk hierover te zijn.

Persoonlijke Zoekopdracht

Wilt u op basis van uw wensen een aantal eerste suggesties voor huizen ontvangen? Geef ons gratis en vrijblijvend uw criteria door via ons Zoekformulier! Ook kunt op onze website meer lezen over het Koopproces in Spanje en Onze Werkwijze als gratis aankoopmakelaar.