Het kopen van een huis in Spanje kan erg tijdrovend zijn. Er zijn enkele belangrijke verschillen met een huizenjacht in Nederland en België. Ook het proces van een huis kopen in Spanje is anders. Hieronder geven we een toelichting op het proces van zoeken, kopen en bezitten. Toegespitst op de regio MorairaJaveaBenissa en Jalon Vallei (Costa Blanca Noord).

De Zoektocht in Spanje

In Nederland heb je Funda, in België Immoweb en nog een paar andere sites die accurate en complete informatie verschaffen. Zo kan een zoeker heel goed zijn eigen weg vinden in het woningaanbod. In Spanje heb je een aantal vergelijkbare sites, maar de kwaliteit van deze sites halen het bij lange na niet bij de kwaliteit van Funda of Immoweb. De beste sites voor uw zoektocht zijn: De eerste is naar onze mening de belangrijkste voor het gebied van de Costa Blanca. Nuttig om een idee te krijgen van het aanbod en de prijs/kwaliteit verhouding, maar niet goed bruikbaar voor een concrete zoektocht en het inplannen van bezichtigingen. Enkele van de obstakels zijn:
  • Dezelfde woning staat er vaak meerdere malen op. Telkens met een andere beschrijving, foto’s en soms ook een andere prijs. Dat kan tegenstrijdige informatie en dus verwarring opleveren.
  • De informatie is niet altijd actueel. Ook huizen die al lang verkocht zijn blijven op de site staan.
  • Adressen worden niet vermeld op de websites. Vaak wel de partidas of de urbanisaties, maar als je het gebied niet kent is het soms moeilijk om dan te achterhalen waar dat precies is.

Aankoop Makelaar

Wil je een huis kopen in Spanje, dan adviseren wij om een aankoop makelaar te zoeken waar je vertrouwen in hebt. Die laat je vervolgens het hele zoekproces van begin tot eind voor je organiseren. Hij/zij kent het gebied, de markt, de procedures en heeft een lokaal netwerk. Als een aankoop makelaar van u een opdracht krijgt voor exclusieve begeleiding dan mag u van hem(/haar) verwachten dat hij proactief is en veel werk uit handen neemt. Een extra reden om voor een aankoopmakelaar te kiezen in plaats van al het werk zelf te doen is dat het u niets kost. Lees ook het artikel Een aankoop makelaar in Spanje? Een kijkje in de keuken.. En kijk hier voor een selectie uit het aanbod in Moraira, Javea, Benissa, Calpe en Jalon Vallei.

Onderhandelen

Als u eenmaal het huis gevonden heeft dat bij u past, kan de onderhandeling geopend worden. De onderhandeling verloopt via de makelaars of, als u geen aankoopmakelaar heeft, via de verkopende makelaar. Uw makelaar zal u adviseren over de correcte marktwaarde van het huis en de onderhandelingstrategie. Uiteindelijk beslist u natuurlijk zelf wat u het huis waard vindt en wat voor u een acceptabele prijs is. In deze fase van het proces, of eventueel daarvoor al, is het ook tijd om contact te leggen met een advocaat of een gestor. Beiden voeren in principe dezelfde werkzaamheden uit maar wij adviseren altijd om hierbij niet te besparen op kwaliteit en te kiezen voor een advocaat. Anders dan in Nederland of Belgë is een advocaat bij het kopen van een huis in Spanje onmisbaar. Dat komt vooral doordat de notaris in Spanje slechts een kleine rol speelt. Nog steeds wel een cruciale. Hij is namelijk getuige van de ondertekening van de koopakte nadat hij heeft vastgesteld wie het eigendom heeft en de identiteit van de partijen heeft gecontroleerd. Maar daar blijft het bij. Hij doet geen recherche op het huis naar bijvoorbeeld openstaande schulden, hypotheken of beslagen. Zelfs de inschrijving in het eigendomsregister valt niet onder de taken van de notaris. Dat zijn zaken die een advocaat op zich neemt. Lees ons artikel Werkzaamheden van een advocaat / gestor om een idee te krijgen wat een advocaat of gestor allemaal voor u kan doen.

Reserveringscontract

Als eenmaal overeenstemming is bereikt over de prijs en eventueel andere voorwaarden, zal er als eerste een reserveringscontract opgesteld worden. Dit is een kort contract waarmee koper en verkoper direct na prijsovereenstemming bevestigen dat zij een akkoord bereikt hebben. Van de koper wordt gevraagd een reserveringsvergoeding te betalen als waarborgsom, meestal ligt deze tussen €3.000 en €6.000. De verkoper verplicht zich de woning uit de verkoop te halen en geen nieuwe onderhandelingen te starten. In het reserveringscontract wordt ook een termijn overeengekomen waarbinnen het koopcontract getekend moet worden. In de gestelde termijn heeft de koper de tijd om zijn onderzoek te (laten) doen en wordt de inhoud van het uitgebreidere koopcontract besproken. Dit is meestal 2 a 3 weken.

Financiering

Anders dan in Nederland of Belgie zijn voorbehouden van financiering (“Richtlijnen hypotheken in Spanje”) en bouwtechnische keuring niet gebruikelijk. Deze worden over het algemeen niet geaccepteerd als reden voor een kosteloze ontbinding van het reserveringscontract. Het is natuurlijk wel mogelijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Wij kunnen u hierbij helpen.

Onderzoek

Uw advocaat of gestor voert het benodigde onderzoek uit naar de woning. Hij vraagt gegevens op bij het kadaster en het eigendomsregister (wat in Spanje twee verschillende instanties zijn), bij de gemeente, bij de belastingdienst en de nutsbedrijven. Een veel voorkomend probleem is dat de huidige eigenaren in de loop der tijd zaken hebben bijgebouwd die nooit geregistreerd zijn bij het kadaster en/of eigendomsregister. Een advocaat zal dat boven water krijgen en u adviseren de verkoper te vragen een en ander te registreren voordat de overdracht plaatsvindt. Meestal is registratie goed mogelijk en hoeft dit de aankoop niet in de weg te staan. Deze fase van het proces zal ook gebruikt worden om voorbereidingen te treffen voor uw aanstaande status als woningeigenaar in Spanje. Zo zult u een NIE moeten aanvragen en een bankrekening moeten openen. In beide gevallen zal uw advocaat u kunnen bijstaan.

Koopcontract

Het koopcontract dient doorgaans getekend te worden binnen 2 á 3 weken na het ondertekenen van het reserveringscontract. Het koopcontract dient alle voorwaarden te beschrijven die onderdeel zijn geweest van de overeenkomst. Met het tekenen van het koopcontract dient de koper direct een aanbetaling te doen van 10% (minus de eerder betaalde reserveringsvergoeding).

Notaris

Op de afgesproken datum verschijnen alle partijen voor de notaris, die door de koper is uitgekozen. U zult worden vergezeld door uw aankoopmakelaar en uw advocaat. Indien nodig wordt de akte nog eens doorgenomen en toegelicht. Met uw advocaat heeft u ook de betalingen voorbereid, die in Spanje nog steeds met behulp van cheques worden gedaan. Na het zetten van de handtekeningen worden cheques en sleutels uitgewisseld en bent u de nieuwe eigenaar van het huis!

Bijkomende Kosten

Boven op de overeengekomen aankoopprijs dient u rekening te houden met een toeslag van ongeveer 12% a 13% aan bijkomende kosten (o.a. 10% overdrachtsbelasting en 2% a 3% voor notaris, inschrijfkosten en advocaat). Bij nieuwbouw komt er nog 1,5% belasting bij (zegelrecht) en soms worden ook de kosten voor de aansluiting op water en elektra apart in rekening gebracht. Bij het afsluiten van een hypotheek worden ook eenmalige kosten in rekening gebracht voor hypotheekbelasting, openingskosten bij de bank, notariskosten en kosten voor het hypotheekadvies. Hiervoor kunt u ongeveer 4% aanhouden.

Jaarlijkse Kosten

Tijdens het bezit zijn er diverse kosten waar u jaarlijks rekening mee dient te houden:
  • IBI. Dit is vergelijkbaar met de OZB ofwel een gemeentelijke belasting op onroerend goed.
  • Huurwaardeforfait. Dit wordt betaald via de inkomstenbelasting.
  • Basura (afvalstoffenheffing).
  • Gas, water en licht.
  • Inboedel- en opstalverzekering.
  • Onderhoud van zwembad en tuin (particulier of door middel van service kosten).

Beheer

Een huis kopen in Spanje brengt uiteraard ook verantwoordelijkheden met zich mee. Na het transport bij de notaris bent u verantwoordelijk voor het betalen van de lokale belastingen, de contracten met nutsvoorzieningen en het onderhoud. Met het inschrijven bij de gemeente en het overzetten van de contracten voor gas, water en licht zal uw advocaat u helpen. Ten aanzien van het onderhoud van bijvoorbeeld tuin en zwembad zijn er talloze bedrijven beschikbaar die hun diensten kunnen aanbieden. Graag helpen wij u ook hiermee verder (Overige Diensten Casas Costa Blanca).

Verhuur

De Costa Blanca is een zeer populaire locatie voor toeristen (en met reden!), de verhuur van uw woning in de vakantieperioden is dan ook een reële mogelijkheid. Zo kan een huis kopen in Spanje uitlopen op een duurzame belegging met een jarenlang rendement. Er is een uitgebreide infrastructuur beschikbaar ten aanzien van de verhuur van vakantiewoningen. U kunt een keuze maken uit het uitbesteden van enkele diensten waarbij u zelf veel en direct betrokken blijft bij de verhuur (en daarmee natuurlijk ook op beheerkosten bespaart), of voor het totaal uitbesteden hiervan. Voor de verhuur heeft u een registratienummer nodig. Dit kunt u zelf aanvragen of via uw gestor laten lopen.

Leave a Reply