Cala-Moraig-Benitachell

Uitgangspunten Hypotheek Spanje

Bij het aanvragen van een hypotheek in Spanje is het goed om vooraf te weten welke uitgangspunten de banken hanteren.
Om zelf een beeld te kunnen vormen van de mogelijkheden, kunt u van de volgende globale richtlijnen uitgaan:

Hypotheek Spanje | Leenbedrag maximaal 70%

Voor niet-residenten is het maximale leenbedrag normaal gesproken 70% van het aankoopbedrag of van de taxatiewaarde. De laagste van deze twee wordt gehanteerd. Het restant van de koopsom en de bijkomende kosten voor overdrachtsbelasting, advocaat en notaris horen daar niet bij! Snel gerekend moet je dus altijd ongeveer 45% eigen geld kunnen meenemen. De taxatiewaarde wordt ook bepaald door het type woning. Bij “rustica” huizen ligt de taxatiewaarde soms lager of willen banken helemaal geen hypothecaire lening geven. 

Hypotheek Spanje | Maximaal 35% van je netto inkomen

Uitgangspunt voor de bank is dat je maximaal 35% van je netto inkomen mag besteden aan vaste lasten. Dit zijn zaken zoals een al bestaande hypotheek, huurkosten, persoonlijke leningen, alimentatie, etc. De lasten die de nieuwe hypotheek in Spanje met zich meebrengen, moeten dus ook binnen die 35% vallen. Netto inkomen is het inkomen na belasting.
Let op: de banken nemen (toekomstige) huuropbrengsten niet mee in de berekening!

Hypotheek Spanje | Annuïteitenhypotheek

Het type hypotheek in Spanje is annuitair. Dit betekent dat de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de volledige hypotheek afgelost.

Hypotheek Spanje | Looptijd maximaal 25 tot 30 jaar

De looptijd van een hypotheek is maximaal 25 tot 30 jaar. Daarbij is de maximale eindleeftijd 75 jaar. Aangezien er in Spanje een annuiteiten hypotheek wordt toegepast, betekent dat de maandelijkse lasten bij een korte looptijd hierdoor hoger zijn.

Bijna alle banken in Spanje hanteren een rente die gebaseerd is op het een-jaars Euribor tarief. Daarbovenop komt een opslag. U dient er rekening mee te houden dat het afsluiten van een hypotheek ook eenmalige kosten met zich mee brengt. Dit zijn onder andere hypotheekbelasting, openingskosten bij de bank, notariskosten en kosten voor het hypotheekadvies. De totale hoogte hangt af van de hoogte van het leenbedrag.

Hypotheek Spanje | Persoonlijke analyse 

Bent u geïnteresseerd in een hypotheek voor uw aankoop in Spanje? Neemt u dan gerust contact met ons op. We werken samen met professionele partijen. Zij kunnen een onafhankelijk hypotheekadvies geven op basis van uw persoonlijke situatie. De eerste analyse van uw situatie en inschatting van de mogelijkheden is gratis en vrijblijvend.

Voordat u gaat bezichtigen, is het van belang om te weten of een hypotheek voor u mogelijk is en hoeveel u kunt lenen. Een voorbehoud van financiering wordt namelijk vaak door de verkopende partij niet geaccepteerd als ontbindende voorwaarde voor het reserveringscontract. Meer lezen over het koopproces in Spanje? Lees ons artikel Huis Kopen Costa Blanca

Leave a Reply