Huis Onder De Zon – Aflevering 1

Een reeks artikelen van Nederlanders en Belgen die aan de Costa Blanca wonen of hier een (2e) huis hebben. Zij vertellen waarom ze hier wonen, waarom ze voor deze streek hebben gekozen en wat de verschillen zijn met Nederland of België.

In onze 1e aflevering delen Jeannette & Merijn hun ervaringen.


Even voorstellen: Wie zijn jullie?

Jeannette, Merijn, Juli en Finn Jagers.

Hoe lang wonen jullie al in Benissa, Costa Blanca?

7 jaar.

Waarom zijn jullie aan de Costa Blanca Noord komen wonen?

Onze beide ouders hadden een huis in deze regio, waardoor wij al met deze regio bekend waren. Tijdens de vakanties hebben wij 3 jaar lang de hele kust tussen Alicante en Oliva verkend. De omgeving van Benissa/Moraira vonden wij het mooiste vanwege het groene landschap hier.

Hoe wonen jullie?

Wij hebben zelf ons huis gebouw op de campo (platteland). Het is een finca met alle comfort van een moderne woning.

Wat voor werk doen jullie hier?

Jeannette runt een kleinschalige B&B aan huis (Finca Pura Vida) en Merijn maakt meubelen o.a. van steigerhout (Viva la Fusta).

Hoe heb je de eerste periode ervaren?

We vonden het super. We vinden het sowieso nog steeds geweldig in Spanje. We hebben eerst 3 maanden een vakantiehuis van vrienden gehuurd, zijn daarna verhuisd naar een kleiner huisje voor anderhalf jaar, en zijn toen in ons nieuw gebouwde huis getrokken. We zijn daar 1,5 jaar mee bezig geweest, en het heeft daarna nog zeker 2 jaar geduurd voordat alles “af” was.

Ondertussen was Merijn begonnen met zijn steigerhouten meubelen, en dat ging gelukkig meteen lekker, wat de start van de B&B wat meer ruimte gaf. Zoiets kost toch wel 1 à 2 jaar voordat het loopt, heb ik gemerkt.

Het regelen van dingen kost veel tijd in Spanje, maar ik denk dat het in NL of België niet anders zal zijn. Onontbeerlijk is dat je de taal spreekt. Dat opent een hoop deuren en als je er voor de grap dan nog eens een woordje Valenciaans door gooit, kun je helemaal niet meer stuk.

De Nederlanders en Belgen staan hier goed aangeschreven. Ze vinden dat we proberen meer te integreren (dan andere Noord-Europeanen) en hardwerkende, slimme mensen zijn. Nou hoe leuk is dat? Een enkel keertje word je weleens gediscrimineerd. Vooral door zelfingenomen obers van nietszeggende cafeetjes. Maar dat zegt meer over de persoon dan over de Spanjaarden in het algemeen, want die vind ik erg vriendelijk en hartelijk. Alles draait om de lach, en om wat voor weer het is. Dat is hier namelijk niet anders dan in Nederland. Grappig genoeg is het ook hier vaak het begin van ieder gesprek.

Onze kinderen zijn beiden naar een Spaanse lokale school gegaan, maar we hebben onlangs ons zoontje bij een privéschool opgegeven. Hij voelt zich nu meer thuis tussen de andere buitenlanders. Onze dochter heeft het naar haar zin op school, maar speelt wonderlijk genoeg meestal met de andere buitenlandse kinderen ipv met de Spaanse meisjes uit het dorp. Wellicht dat dit op de middelbare school zal veranderen. Het enige wat voor ons telt, is dat ze blij zijn en de taal goed beheersen. Ieder integreert op zijn eigen manier, en dus respecteren wij onze kinderen daar ook in. Je kunt die dingen niet forceren.

Hoe bevalt het leven hier ten opzichte van Nederland/België?

Het leven bevalt ons hier heel goed. Minder drukte om je heen, meer natuur en ruimte en vooral veel vaker de zon. Gezelligheid zoeken we op, en daaraan geen gebrek. De Spanjaarden zijn zo gek op feestjes dat we ons wel eens gekscherend afvragen wanneer er eigenlijk dan gewerkt wordt…

Verder kun je hier naar hartenlust buitensporten beoefenen. Dat is een grote plus aan Spanje. Merijn is begonnen met triatlon en er is niets lekkerder dan vanuit je voordeur met lekker weer te kunnen beginnen.

Uw Huis Onder De Zon?

Wilt u ook uw ervaringen delen van het (vakantie)wonen in uw eigen huis aan de Costa Blanca? Dat kan! Stuur ons een e-mail met uw verhaal (aan de hand van onze vragen) en een leuke foto.

Hier kunt u meer lezen over Benissa waar Jeannette & Merijn wonen.

Leave a Reply