Cijfers tonen aan: Spanje is topland

Tijdens de voorbije editie van Second Home Expo in Gent (februari 2016) werd een enquête afgenomen onder de bezoekers. Hieruit kwam Spanje naar voor als populairste land om vastgoed te kopen (42%). Costa Blanca (44%), Costa del Sol (18%) en de Canarische Eilanden (14%) werden het vaakst genoemd als favoriete regio’s. Daarnaast had 20% van de bezoekers interesse in een eigendom in Frankrijk (10%) en Portugal (10%). De helft van de bezoekers was op zoek naar een appartement. We verwachten dat deze trends zich zullen verderzetten tijdens de beurs in Antwerpen.

Duidelijke tendenzen

Maar liefst de helft van de bezoekers in Gent gaf aan plannen te hebben om binnen het jaar een tweede verblijf aan te schaffen. Voor 20% van de bezoekers betekende de beurs hoofzakelijk een plek om zich te informeren: zij zagen de aankoop van een tweede woning pas op lange termijn. Duidelijke tendenzen waren de groeiende interesse in de aankoop van een derde en zelfs vierde woning, en de plannen om het tweede verblijf te verhuren als opbrengsteigendom (60%). Het budget schommelde voor 30% van de bezoekers tussen 200.000€ en 250.000€, en 35% onder hen had een budget tussen 100.000€ en 200.000€ ter beschikking.

Niet meer voor de happy few

Een tweede woning is trouwens niet langer voor de happy few weggelegd. De rente op de spaarboekjes staat historisch laag. Hierdoor gaan steeds meer spaarders een vastgoedbelegging aan. Ook de lage hypotheekrente is een belangrijke factor: op korte termijn is hierdoor een rendement van 4% haalbaar. Daarnaast speelt het fiscale voordeel dat gekoppeld is aan een lening voor een tweede verblijf/opbrengsteigendom een rol. Zo’n lening komt in aanmerking voor de federale belastingvermindering van het langetermijnsparen. Sinds 2000 is het aantal vakantiewoningen in het bezit van Belgen gestegen met 22%. Dat betekent dat 5,64% van de Belgische gezinnen een buitenverblijf bezit. Daarnaast kopen steeds meer Belgen een woning of appartement aan als opbrengsteigendom. Het is duidelijk dat het bezit van een tweede verblijf in de lift zit! Bron: Bouwen & Wonen