Het lijkt erop dat het aantal tweede woningen van Nederlanders aan de Spaanse costa’s dit jaar gaat uitkomen op ongeveer 1.300, een stijging van maar liefst 26 procent vergeleken met vorig jaar. In het eerste halfjaar hebben 642 Nederlanders in Spanje een buitenverblijf aangeschaft, tegenover 533 in dezelfde periode vorig jaar (17 procent meer).

Twaalfde
In 2012 waren Nederlanders nog goed voor de aankoop van 732 huizen in Spanje, een aantal dat sindsdien elk jaar is gestegen. In de ranglijst van buitenlanders die in Spanje vastgoed kopen, nam Nederland vorig jaar de twaalfde stek in met een marktaandeel van 2,29 procent.
In België is een tweede huis in Spanje al langer populair. Vorig jaar kochten 2.907 Belgen een Spaanse casa. Een record dat dit jaar opnieuw gebroken gaat worden. De lage rente, herstel van de woningmarkt en de relatief lagere vastgoedprijzen in Spanje zijn belangrijke verklaringen voor de stijging.

Opperbest
Uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) onlangs presenteerde, bleek dat het aantal verkochte recreatiewoningen in ons land vorig jaar bijna verdubbeld is ten opzichte van het jaar ervoor. Waren het er in 2014 zo’n 1.750, afgelopen jaar kochten 3.130 mensen een nieuwe of bestaande vakantiewoning.

Herstel
Het herstel was vooral merkbaar in gebieden waar de markt voor recreatiewoningen al relatief goed is, zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland. Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen groot. Mogelijke kopers willen hun vakantiehuisje het liefst bij bos, strand en nabijgelegen voorzieningen.
Sinds 2004 stond de teller van het aantal verkochte recreatiewoningen volgens de NVM op gemiddeld 1.850 per jaar.
Gebaseerd op het artikel van de AD d.d. 23 september 2016 “Tweede woning aan Spaanse costa erg in trek”