Spanje, herondekt door buitenlandse vastgoedinvesteerders

– Augustus 2014 –
Hoewel de verkoopaantallen en de huizenprijzen in heel Spanje in 2013 nog steeds een daling lieten zien, blijkt uit de statistieken van het Spaanse Kadaster (Colegio de Registradores) dat de daling weer verder is afgezwakt en richting stabilisatie gaat. Een deel van deze stabilisatie in de vastgoedmarkt van Spanje blijkt te danken aan buitenlandse kopers.

Door de crisisjaren die achter ons liggen zijn de huizenprijzen in de toeristische gebieden in Spanje tot 40% in prijs gedaald. Steeds meer buitenlandse kopers besluiten dat het daarom weer het goede moment is om vastgoed in Spanje te kopen.

De vastgoedmarkt 2013 in cijfers

In 2013 werden in Spanje in totaal volgens het kadaster 329.146 woningen verkocht. Daarvan kwam 11,15% voor rekening van buitenlandse kopers. Ten opzichte van 2012 betekent dit met  drie procentpunten een significante groei. Het is een stijgende trend die zich ingezet heeft vanaf het dieptepunt in 2009, toen het aantal aankopen door buitenlanders nog op 4,24% lag. Sinds 2009 blijkt de vraag naar woningen door buitenlanders elk jaar toe te nemen.

Uit welke landen komen de kopers van woningen in Spanje?

De crisis in Europa en de slechte werkgelegenheidsituatie in Spanje hebben een verschuiving laten zien in de rangorde van nationaliteiten die investeren in een woning in Spanje. De meerderheid van degenen die voor 2007 een woning in Spanje kochten deden dat om permanent in Spanje te gaan wonen en werken. Tegenwoordig bestaan de motieven van de meeste kopers uit recreatieve overwegingen, met het kopen van een vakantiewoning. De kopers komen dan ook uit landen die het minst door de crisis getroffen zijn. Tevens zijn de huidige kopers veelal niet afhankelijk van externe financiering.

Traditioneel, en nog steeds, staan de Engelsen bovenaan het lijstje van buitenlandse kopers, met een vertegenwoordiging van 15,10%. Een nieuw fenomeen in de top drie zijn de Russen. Maar ook de Fransen zien in Spanje een aantrekkelijk alternatief voor de vaak dure kustgebieden in eigen land. Verrassend actief op de Spaanse vastgoedmarkt zijn de laatste jaren de Belgen. De Nederlanders komen in de top tien niet meer voor.
1. Engeland                        15,10%
2. Frankrijk                           9,84%
3. Rusland                            8,58%
4. België                                7,26%
5. Duitsland                          7,01%
6. Zweden                             5,63%
7. Noorwegen                      5,27%
8. Italië                                  3,65%
9. Algerije                             3,23%
10. China                               3,06%

In welke gebieden in Spanje wordt het meest geïnvesteerd?

Door de verschuiving in de vastgoedmarkt van aankopen ten behoeve van permanente vestiging en werk naar aankopen ten behoeve van recreatieve doeleinden zijn de gebieden die gericht zijn op toerisme op dit moment het populairst. De kustgebieden aan de Middelandse Zee, de Balearen en de Canarische Eilanden waren in 2013 zeer in trek.

Het Colegio de Registradores heeft per provincie bekeken wat het aandeel van aankopen door buitenlanders op de vastgoedmarkt in 2013 is geweest. In dat lijstje staat Alicante, met de Costa Blanca, bovenaan met 40,51%. Daarna volgen Malaga, Tenerife, de Balearen, Girona, Las Palmas, Murcia, Tarragona, Almeria en Castellón. Gebieden die allemaal aan zee gelegen zijn.

Besteding, locatie- en woningvoorkeur per nationaliteit

Buitenlanders besteedden in 2013 gemiddeld €381.860 aan hun woning in Spanje. Dit blijkt uit een analyse door Fotocasa waarbij ze de gegevens van het Colegio de Registradores gecombineerd hebben met hun eigen data over het type woning dat buitenlanders kochten en de in de betreffende regios geldende woningprijzen.

Hieruit blijkt dat de Russen ruimschoots het meeste geld uitgeven aan een woning in Spanje. In de top vijf komen verder Duitsland, België, Engeland en Frankrijk voor.

De Costa Blanca was in 2013 een van de populairste gebieden om in te investeren. Zowel Russen als Engelsen deden dat vooral, maar ieder wel op hun eigen manier. De Engelsen kochten vooral appartementen, of kleinere al dan niet geschakelde huizen, met een koopprijs van net onder de €2 ton. De Russen kochten aan de Costa Blanca de luxueuze penthouses of grote vrijstaande villa’s, met een gemiddelde waarde van €6,5 ton. Ook de Costa Brava was populair bij de Russen, daar besteedden ze gemiddeld ruim €7 ton aan een huis.

De Belgen komen op de tweede plaats wat betreft hoogte van de aankoopprijs. Zij besteedden hun geld met name aan de Costa del Sol (bij Malaga), de Canarische Eilanden en de regio bij Murcia (Costa Cálida).

De Duiters staan op de derde plaats in deze lijst. Zij kochten vooral in de Balearen en de Canarische Eilanden.

De Fransen kochten kleinere huizen en appartementen, vooral dichtbij huis in Catalonië aan de Costa Brava.

Bron: Colegio de Registradores en Fotocasa